dijous, 23 de febrer del 2012

Cojuntura política explicada als joves

Coincidint amb el Carnaval de Reus, conegut arreu del món, han vingut uns quants dies els meus nebots de Santa Maria del Camí. Sabedors com són del constant seguiment de l'actualitat política que faig, van preguntar-me per quin motiu el Timoner que ha de dur (amb il·lusió) el nostre País fins les més altes quotes de sobirania nacional mai imaginades ha pactat els pressupostos regionals amb un partit on l'anticatalanisme més visceral és una de les seves raons de ser.

Inicialment els vaig recomanar que potser trobarien alguna explicació a la seves incisives preguntes tot llegint les rigoroses reflexions contingudes als ponderats articles de prestigiosos analistes polítics com Jordi Barbeta i/o Francesc-Marc Àlvaro. Vaig pensar, però, que potser aquestes erudites lectures serien massa feixugues per uns estudiants del BAT Artístic. Aleshores vaig trobar una manera molt més planera i gràfica per intentar explicar-los aquest fenomen:

Vaig mostrar-los una fotografia on una noia té agafades amb fermesa les parts més púdiques del noi que té davant seu. Una primera impressió inicial de l'escena pot fer-los pensar que el noi es troba incòmode i trasbalsat al sentir-se tan ben subjecte per un indret tan sensible, però després d'una segona mirada més atenta a l'expressió del noi podran arribar a la conclusió que a aquest no li desagrada gens la situació, més aviat al contrari. Aleshores vaig proposar-los l'analogia que el noi podria dir-se Artur i la noia podria dir-se, per exemple, Alícia. I que no es pot descartar que a l'Artur li encanta que l'Alicia el tingui ben agafat pels ... tot i que a vegades li pugui fer una micona de mal. Després d'aquesta explicació, els meus nebots van entendre perfectament les motivacions que han facilitat que el pacte PP-CiU sigui una realitat.

Nota d'interès local: Aquesta imatge també pot emprar-se per explicar els acords de govern de Reus fets a partir de les passades eleccions. En aquest cas, el noi podria dir-se Carles i la noia seguiria dient-se, per exemple, Alícia (tot i que el seu rostre hauria d'estar més Alegret). L'única diferència amb el cas anterior és que en el cas reusenc el rostre del noi (Carles) en cap moment reflexaria incomoditat o trasbals i que en tot moment es sentiria molt còmode en aquella situació, fins i tot molts dies abans del dia 22 de maig de 2011, data en què es va produir tan feliç encontre.

foto: Artur o Carles i Alicia o Alicia A

Activitat Extraescolar Complementària: Com a complement als exercicis anteriors podria proposar-se als estudiants de BAT Artístic un activitat amb photoshop on hom podria substituir els respectius rostres dels xicots de la fotografia pels del Timoner o l'Alcalde i els de les respectives Alicias Peperas.

9 comentaris:

Plotí ha dit...

Encantador, el moment immortalitzat! Els seguidors del vostre blog es devien adonar de les ganes que tenia la (M)Alícia de ser retratada amb el Timoner, i de les poques ganes que aquest en tenia... Ve a ser com quan hom lliga amb una minyona no gaire agraciada i ella vol fer-se una foto de parella per tal de penjar-la al facebook, tot i les manifestes reticències del noi. Això de 'no gaire agraciada' no voldria pas que algun malintencionat ho relacionés amb la (M)Alícia Chanches!

maria ha dit...

La veritat és que la nostra realitat política es ben explicativa amb aquesta foto. És una llàstima.

La senyoreta ha dit...

Molt bé MARTELL, has trobat un bon exemple perquè els teus nebots s'iniciïn i s'interessin per comprendre fets polítics i socials, si algun canvia el BAT artístic pel de ciències, no t'extranyi.

Un dels nebots ha dit...

Una pregunta tiet,
i si en comptes d'una dona, sigués un tiu, quin exemple ens hauries posat?

MARTELL DE REUS ha dit...

Hola Nebodet, va anar bé la tornada a Santa Maria? Us vau marejar per la carretera? Dóna records a la mare i ls tieta Pietat.

Doncs mira si enlloc d'una noia el pacte s'hagués fet amb un bon mascle del PP, dubto que els nostres protagonistes fessin cap mena d'escarafall a què els tinguin ben agafats pels collons.

xavi ha dit...

quin canvi l'Alicia millora sense el Votox

Agnès Setrill. ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ricard ha dit...

Una manera molt gràfica de resumir la situació. Salut!

kika ha dit...

molt bona, martell... t'estàs superant a tu mateix! :-)