dimecres, 23 de juliol del 2008

Botiflers

Tan tradicional com el caganer del pessebre, el tió, els xiquets de Valls, la sardana o la crema catalana a Catalunya tenim la figura del botifler. El botifler té el seu origen en la Guerra de Successió on els partidaris de Felip V de Borbó (l'avantpassat de l'actual cap de la metròpoli) van facilitar el seu triomf que va acabar amb els drets nacionals de Catalunya. Aquesta figura ha estat present des d'aleshores. Durant la Guerra Civil, els botiflers es deien la 5à columna i alguns d'ells fins i tot facilitaven a l'aviació franquista els indrets de Catalunya on calia bombardejar.

Ara també tenim botiflers, sovint van de moderns, progres i cultes. N'hi ha que es dediquen a la faràndula, altres al Bel Canto, altres escriuen al diari més progre del pais (del costat) i altres frueixen d'una poltrona en universitats que paguem entre tots.

El que em pregunto és per què a Catalunya tenim aquesta peculiar figura del botifler i en canvi els nostres veïns espanyols o francesos no tenen res que s'hi assembli i que els foti a parir? (I mira que de motius n'hi ha a grapats) Encara és hora que senti cap intel·lectual espanyol negant la falsedat objectiva que l'espanyol estigui perseguit a Catalunya. Em podeu donar alguna resposta o li passo el cas a l'Iker Jimenez?

2 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

botifler = peles

peles = poder

poder = corrupció

corrupció = botifler

resumint com a catalans la pela és la pela

salut

Anònim ha dit...

Els intel.lectuals espanyols ( els que ho son de veritat)es troben en una situació molt delicada., potser ni entre col.legues s'atreveixen a dir la veritat. Si la familia amb qui t'has criat sempre ha criticat al veí., tens c0IIons de dir un bon dia - Doncs jo trobo que tot el que critiqueu no es cert, amés amí em cau de Ptua Mrea - ?