diumenge, 14 de desembre del 2008

La Marató del 2009 hauria de fer-se per Sant Jordi


Cada any, pocs dies abans de Nadal, Tv3 organitza la tradicional Marató per recaptar fons per a finançar accions que ajudin a combatre moltes de les greus malalties greus que patim avui dia. La d'enguany dedicada a les Malalties Mentals, altres anys les dedicades al càncer, l'Alzheimer, les malalties coronàries, la SIDA...

La propera Marató hauria de girar al voltant d'una greu malaltia, de pronòstic fatal sinó l'agafem a temps i que ens ens afectarà a tots sense excepció. Aquesta patologia ha arribat sense gairebé adonar-nos-en, alguns encara gosen posar-la en dubte i d'altres, inconscients!, pronostiquen un guariment espontani sense necessitat de cap mena de tractament envers el pacient. Malauradament entre els científics estudiosos de la dolença hi ha unanimitat: la situació és greu i l'actuació ha de fer-se ràpidament i sense cap mena de demora. Cal que ens afanyem o serà massa tard. Es per això que imploro a la direcció de TV3 que pel 2009 la Marató no esperi al desembre del 2009, com a molt tard per Sant Jordi!!!.

Segur que tots ja heu deduït que es tracta de la malaltia cruel i implacable que està posant fi a la secular presència de la llengua española a Catalunya. Crec que els catalans som molt responsables d'haver arribat a aquest punt i únicament amb la nostra solidaritat podem capgirar (ni que només sigui una mica) aquesta inexorable davallada que pateix l'ús social de l'español a casa nostra i que en poc temps en provocarà la seva pràctica extinció.

La Marató 2009 podria estar presentada pel llegendari badaloní Jorge Javier (molts de vosaltres encara el deveu recordar al capdavant de l'enyorat Tomate), l'espai podria incorporar alguna actuació teatral a càrrec de l'injustament desterrat Alberto Boadella, també hi hauria un racó dedicat a la cultura i l'erudició amb alguna lectura poètica a càrrec del catedràtic Ivan Tubau, les actuacions músicals les interpretaria el duet Montserrat Caballé i Loquillo. La Marató, evidentment no descuidaria l'actualitat més rabiosa i establiria connexions en directe amb el seu centre de dades coordinat pel prestigiós periodista Arcadi Espada assistit pels comentaris i l'opinió, sempre ponderada, de Francesc de Carreras i Paco Maruenda. I per acabar el plat fort de la Marató: un estriptease final on el Ciudadano Rivera mostraria a totes les ciutadanes que només amb una bona dotació es pot gaudir de mesures excepcionals.

Més enllà dels diners recollits que poden servir per endegar múltiples actuacions en favor de l'afeblit español, crec que la millor teràpia que en aquest moment necessitaria l'agonitzant llengua de Quevedo seria que els catalans abandonéssim aquest costum tan groller d 'obstinar-nos en seguir parlant en català quan estem davant d'un hispanoparlant.

Serveixi aquesta darrera idea com un cant d'esperança que alleugeri el patiment de la que fou lengua cristiana del imperio.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Estimat Martell, espero que TV3 es faci ressò ben aviat de les teves propostes. Potser les podries dirigir al di-putat Joan Ferran, que en sap un niu de destapar crostes indesitjables. En quin mal moment vam deixar de banda la llengua més universal de totes les llengües! Malhaurat el dia que vam tancar-nos les portes de la modernitat! Visca la globalització!! (Per cert, com s'ho faran per convèncer a qui calgui que convé globalitzar el món en la llengua hispànica?).

http://blocs.mesvilaweb.cat/media/RmVycmFu_74652_5751_1.jpg

Màrius ha dit...

Potser quedaries parat de veure que hi hauria moltes més actuacions que no ens pensem, són cada dia més els que són sensibles a aquest problema, sobretot als mitjans...
¿no us heu adonat que cada cop que es requereix la presència d'un expert a qualsevol programa resulta que aquest expert és sempre castellanoparlant?
¿És que no hi ha psicòlegs, enginyers, economistes, juristes...el que sigui, catalans?
En fi, completament d'acord, a veure si d'un cop som universals!

Anònim ha dit...

Mi tocayo Jorge Javier tiene aspiraciones más altas que las de ser un presentadorcillo regional.
Es una estrella indiscutible de la televisión a nivel nacional y motivo de admiración de todos los españoles. Por lo que sé, no quiere ni aspira a trabajar en una televisión catalana que no es líder de audiencia ni en su propia región.

Jorge Javier

Esther del Campo ha dit...

Potser faria falta una marató per a recuperar la TV3 d'abans... Però a poc a poc s'està recuperant.
Salut!

Josep ha dit...

Benvolgut Martell de Reus:
el parasitisme requereix co-evolució, és a dir, que el paràsit evolucioni adaptant-se a l'evolució de l'hoste. Al cap i a ala fi, sense hoste, no hi ha paràsit.

Els espanyols NO evolucionen. Ni això.

Josep ha dit...

Per cert, TV3 necessita un miracle.

Anònim ha dit...

TV3 i tota la corporació són governamentals.
L´empenta, trempera i il.lusió inicial han estat substituïts per la burocràcia, el desànim i la mandra típics de tot allò que no és iniciativa privada on el personal s´hi juga els calers.
Catalunya necessita televisions privades en català, on l´audiència mani i es regeixin per les lleis de mercat.
Confiar en TV3 per la normalització és, ja, qüestió del passat.
Totes les televisions governamentals; TVE, RAI, TV3.. etc. són ents plens d´inútils i ineptes panxacontenta que només fan que fer créixer, any rera any, el seu dèficit econòmic.

Pep Cistell