dilluns, 6 de juliol del 2009

Braus i petardos.



A Catalunya hi ha hagut des de sempre una forta tradició taurina. Cada poble durant la seva festa major programa un petit tancament de braus i vedells. Els infants de petits ja juguen a brauers i el seu somni és ser un matador famós quan siguin grans. Hi ha moltes colles de destres i rejonejadors. La televisió catalana de pagament programa cada any totes les escorregudes que fan a la Fira de Sant Feliu de Guixols i setmanalment totes les que es fan a la Plaça de Braus Monumental de Barcelona. El destre Arnau Sanllehí aixeca passions entre els catalans i s’han arribat a pagar 2400€ per una entrada a la Plaça on actua i veure com fa una bona feina.



A España, en canvi, tenen diferents tradicions. Els agrada els petards i el foc. També a cada poble hi ha una colla de diablillos que aglutina el jovent més ferm i eixerit (la majoria del poble español). A las fiestas mayores surten en forma de buscavillas i correllamas. Durant la diada de San Juan de la Cruz tenen els costum d’encendre hogueras i tirar petardos. A Quintanar de la Orden el dia 12 d’octubre celebren la famosa Batum de Lucimiento, una orgia de foc i petards que ha estat declarada per la UNESCO festa patrimoni de la humanitat.

Ara la Unió Europea ha proposat una directiva que haurà de desenvolupar el Govern Español que té per objectiu restringir i regular aquesta pràctica catalana tan cruel amb els animals. No es prohibiran els braus però només es podran realitzar en places aïllades, degudament senyalitzades situades a un radi no inferior a 40km de qualsevol nucli habitat. Els infants tindran terminantment prohibida qualsevol pràctica relativa a l’art del braus i en cap cas la TV podrà emetre aquesta mena d’espectacles plens de crueltat envers els animals i les persones amb un mínim de sensibilitat.

La Unió Europea i el Govern Español, no contemplen en cap cas regular els correllamas i diablillos españols ja que formen part dels seus costums més ancestrals i tradicionals. Tota la vida s’han tirat petards per part dels brivalls i els pocs accidents que hi hagi pogut haver no justifiquen en cap cas la imposició de mesures reguladores que de ben segur esdevendrien impopulars.

Foto 1: Banyut, el tercer brau de la tarda feinejat pel destre Arnau Sanllehi. La festa dels braus reflecteix el tarannà agressiu dels catalans. (palomaaguilar.com)

Foto 2: Batum de Lucimiento de Quintanar de la Orden, noteu el caire cívic i ciutadà que emana d'aquesta celebració tan española. (naciodigital.cat)

14 comentaris:

Josep ha dit...

Molt ben trobat

Arbequí ha dit...

El meu fill vol estudiar per rejonejador, he trucat al Departament d'Educació i m'han dit que estan molt interessats en divulgar aquuests estudis en la nova tercera hora d'español.

Jorge Javier Garbajosa Zarzalejos ha dit...

España tierra de sangre y toros, de valientes y bravucones, de conquistadores y próceres, de dominadores y dirigentes, de arrojados e intrépidos, de chanceros y festivos, seguireís, desgraciados catalanes bajo nuestro yugo por cobardes y asustadizos, por conquistados y compungidos, por apocados y espantadizos, por sumisos y tristes.
¡Viva España ¡ y ¡ Viva Felipe VI¡ futuro gran rey de España. (Ya lo fue su predecesor felipe V).

Miamimemata 2.0 ha dit...

De momento y mientras la ley nos ampare en los pueblos donde se hacen vaquillas las seguirán haciendo, el día que la ley diga se acabó pues eso se acabó, mientras tanto es lo que hay.
Si tu hijo quiere estudiar rejoneador que se lo haga mirar ya que no hay carrera jajajaja.
Jorge Javier eres un poco gili.......as
P.D.: DOS MILLONES de catalanes siguen los festejos taurinos, correbous, es decir el 25% de los catalanes apoyan estas fiestas, creo que es un numero considerable a tener en cuenta como el 25% que vota a partidos minoritarios en este” país ”.
SALUDOS

Jorge Javier Garbajosa Zarzalejos ha dit...

Miamimemata, el insulto gratuito, sin argumento, no tiene ningún valor. No mereces ni que lo te lo devuelva.
Si no estás orgullosa de ser española, como a mí me ocurre, cállate.
Los castellanos se han ido apoderando cultural, económica y anímicamente de todos los pueblos de España.
Cataluña es y será de soberanía castellana os guste o no a los catalanes.
Vosotros no decidís nada, la soberanía pertenece a los españoles.
¡VIVA NUESTRA GRAN FIESTA NACIONAL¡
¡VIVA EL GRAN FUTURO REY FELIPE V¡ ¡VIVA DOÑA LETIZIA¡

Miamimemata 2.0 ha dit...

Mira no se de que vas ni me importa JJGZ, y no hace falta que ME devuelvas el insulto porque tú insultaste primero, además no te enteras de nada, a mi!! vamos........
A10

Pep cistell ha dit...

És ben cert que els caràcters dels pobles són fruit de la seva història i és innegable que el poble català no té massa victòries a cel.lebrar en els darrers tres segles.
Això ha conformat una personalitat que, amb molts matisos, refereix en Jorge Javier.
Com s´entén, si no, el rebuig del Parlament a la proposta popular de declaració unilateral d´independència.
El dissabte 27 de juny passat ens vam aplegar unes 2.500 persones davant el Parlament (manifestació que va ser silenciada o minimitzada per la majoria de medis) per protestar davant aquesta actitut dels nostres diputats que ben bé podria podria ser classificada de covarda, espantadissa, esperit-esclavista, compungida, apocada, sumisa i trista.
Encara que sóc a les antípodes del teu pensament, he d´admetre, Jorge Javier, i amb tot el dolor de la meva ànima, que amb els teus qualificatius estàs definint una molt bona part dels catalans.

Pep Cistell ha dit...

Miamimemata, crec que no has entès gens ni en Martell ni en Jorge Javier.
Repassa´t bé el que diuen i informa´t tant del contingut com del continent, del que es diu i del que s´insinua, del que té to doctrinal com del que en té d´irònic.
Per cert,¿2,5 milions de catalans? afeccionats als braus. ¿d´on treus la dada? ¿Intituto Nacional Ejpañó d´Etadijtica?

Agnès Setrill. ha dit...

MARTELL DE REUS:

Llegin-te, molts cops, m'imagino un "gag" fet amb personatges tipus "Polònia"sobre els teus posts.
Sería tant bo!!!

kika ha dit...

ai! si tinguessim un estat no caldria que penséssim en cap excusa per res de tot això, i podriem estar parlant de coses molt més interessants!

Vironer ha dit...

Brillant.
Jorge javier, tu deus ser Conde y Vizconde, oi?

Pep Cistell ha dit...

Kika, un 10.
Tenir estat, així de senzill.
Fins que no el tinguem, explicacions, excuses, perdons, precs, justificacions... una merda vaja¡

Pep Cistell ha dit...

Per cert, Martell, ¿tens algun cosí espanyol anomenat Federico?. M´ha semblat veure´n algun comentari blogaire.

GAIA ha dit...

A Olot, per les Festes del Tura, una de les activitats més concorregudes és el "corre bou"

Salut