divendres, 17 de desembre del 2010

Herois gens quotidians


La imminent estrena de la pel·lícula Bruc dedicada al xicot d'aquella bonica vila del Montserratí, el qual tot sol i nomès tocant el tambor va vèncer l'exèrcit invasor francès, m'ha fet adonar que el nostre País ha oblidat sovint a alguns dels seus herois més grans:

- Cristòfor Colom, algun envejós encara té la gosadia de negar la seva indubtable catalanitat. Gràcies al seus heroics viatges i a que va confondre el Carib amb les Illes Moluques, la Corona Castellana (posteriorment Española) va començar a bastir el seu imperi arreu del món. A hores d'ara, d'aquell vast reialme només en resten algunes colònies a la perifèria de la Península Ibèrica i uns petits arxipèlags propers.

- El Tambor del Bruc, que com hem dit al començament, el coratge d'aquest valent minyó va derrotar tot un exèrcit napoleònic permetent que l'Estat Español pogués seguir present a les terres Catalanes dos-cents anys més pel cap baix.

- Joan Manuel Serrat, el nen del Poble Sec, injustament oblidat fins avui. La Universitat Ramon Llull ha començat a fer justícia a aquest cantant tan silenciat i l'acaba de nomenar Doctor Honoris Causa en reconeixement a la seva "contribució en la defensa i difusió del català" motivada sens dubte pels 16 anys que l'intèrpret s'ha passat sense publicar res en aquesta llengua.

Vull concloure aquest post reconeixent públicament la tasca d'aquests herois la tasca dels quals ha contribuït sense cap mena de dubte a què Catalunya sigui el que és a hores d'ara...


foto: Monument a Cristòfor Colom a Barcelona, si l'intrèpid almirall s'haguès posat el dit en un altre lloc la història hauria anat sensiblement diferent.

8 comentaris:

Arbequí ha dit...

Al nen del Poble Sec se l'"estimen" molt pel Priorat.

sànset i utnoa ha dit...

Tu ho has dit: amb aquests herois...

*Sànset*

Clidice ha dit...

I si el del tambor s'hagués tocat una altra cosa ... per cert que és un heroi inexistent, però vaja, això és tota una altra història :)

maria ha dit...

Hem de mirar més lluny...^^

xavi ha dit...

Serrat anirà a Eurovisió acompanyat d'un tambolirer i cantant allò de: "los hermanos pinzones"

Pep Cistell ha dit...

Ha trigat força aquest nou post.
Em pensava que el Martell defallia ...
Podeu trobar temes d´expoli històric molt interessants a www.novahistoria.org

zel ha dit...

Martell, martellet, hi puc afegir en Lluís Llach? A mi em va fer estimar no només Catalunya, sinó la protesta...

Abraçada!

Anònim ha dit...

Vivim en un país on els herois de veritat es silencien, no fos cas que entenguéssim les nostres orígens i estiguéssim orgullosos de la nostra història.