dijous, 9 d’octubre del 2008

Repte pedagògic per a les comunitats educatives

El diari "La Vanguardia" d'avui (sempre ben informada i propietat del Grande de España, Sr. Conde de Godó) publica que els magistrats del Tribunal Constitucional de la Metròpoli es carregaran, dins el text normatiu de l'Estatut de Catalunya, l'obligació que tenen els ciutadans de conèixer el català. Això sembla interpretar-se pel fet que hi ha un temor corporativista que tenen els alts magistrats per què els seus col·legues jutges ubicats a Catalunya es vegin obligats a aprendre la llengua de Mossèn Cinto.

Voldria dir que no crec en absolut que els jutges tinguin cap mena d'animadversió envers la nostra llengua, més aviat al contrari: els passa com a l'ex-president Asnar (que va preferir el català enlloc del francès per practicar-lo íntimament...), els jutges que tenim a Catalunya estimen la llengua, el que passa és que, pobrets!, els hi costa aprendre-la, tenint com tenen tantes altres coses més importants al cap.

Des d'aquí voldria fer una crida a la comunitat educativa del nostre país per què elabori tècniques pedagògiques innovadores que facilitin una mica més la possibilitat d'aprendre el català, així els nostres jutges l'aprendran amb motivació i entusiasme i podran fins i tot redactar les seves doctes sentències en la bella llengua llemosina.

Alguna ment mal pensada m'ha comentat que creu no és que els kueses togados no puguin aprendre el català, simplement que no els dóna la gana. Quan he sentit aquesta fal·làcia, indignat, he obligat a rectificar al meu interlocutor i li he fet veure que amb 69 lliçons pràctiques ben donades els nostres togats dominaran la nostra llengua.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

¿Es pot ser jutge sense conèixer la llengua pròpia d´un territori? Doncs els espanyols creuen que sí. I ho creuen perquè mai en la seva història han sabut conviure i respectar les cultures amb les que han tingut contacte. La seva fí a estat l´aniquilació més o menys sibil.lina de tot allò que no sigui el castellà. No tenen miraments de cap mena; allò que s´ha pres militarment ha de castellanitzar-se d´una forma o altra.

Els catellans són bona gent sempre i quan els tinguis a l´altra costat de la frontera.


PEP CISTELL

Anònim ha dit...

Jo, si estan bons, fins hi tot m'oferiria per donar classes de repas, per lo de les 69 lliçons, em refereixo., ah! i esclar,si tinc l'oportunitat, ja us explicaré l'evolució amb la llengua... tot per Catalunya!

Jobove - Reus ha dit...

hi ha un raonament que deia que si no valies anaves per capellà

amb els jutges passa el mateix si no vals per abogat fes-te jutge

salut !!