divendres, 9 d’abril del 2010

Dignes Hereus

Durant els anys setanta a casa rebíem cada any les excel·lents Nadales de la Fundació Jaume I on s'abordaven temes nostrats (Àngel Guimerà, Centenari de l’Excursionisme Català, 500 anys del llibre català,...). La Fundació Jaume I fou possible gràcies al mecenatge del Sr. Lluís Carulla i Canals, (1904-1990, nascut a l'Espluga de Francolí, fundador de l'empresa Gallina Blanca integrada en el holding alimentari Agroaliment propietat de la mateixa família Carulla). El Sr. Carulla sempre tingué un destacat paper com a empresari mecenes i protector de la llengua i cultura catalanes.

A l'abril del 2010 la companyia Gallina Blanca emet la seva publicitat en español a TV3 i el lloc web de la Companyia pot llegir-se en anglès, italià i español. En referir-se al seu fundador l'anomenen "Luís Carulla"

Agustí Centelles i Ossó, fotògraf, pioner del fotoperiodisme durant la guerra civil i l'exili. Part de la seva obra fou requisada pel govern español i traslladada a un arxiu molt gran que tenen a Salamanca on hi desen els seus botins de guerra. En tornar de l'exili el mateix govern español el jutjà i el represal·lià impedint-li que es dediqués al fotoperiodisme per la qual cosa es veié obligat a exercir de fotògraf industrial.

L'any 2009 els seus fills, Octavi i Sergi Centelles, venen el seu llegat fotogràfic al govern español que decideix dipositar-lo també a Salamanca.

Jaime Martínez Bordiu, net del dictador feixista español Francisco Franco, ha estat denunciat per un conductor per haver disparats trets amb una pistola arran d'una discussió de trànsit. El Sr. Martínez Bordiu tenia retirat el permís d'armes arran dels maltractaments que va propiciar a la seva ex-xicota.
Dels tres exemples només el darrer és un digne hereu a la trajectòria d'aquells que els han donat el nom.

10 comentaris:

Clidice ha dit...

som hereus de massa segles de submissió o és que, senzillament, els grans homes i dones no tenen perquè tenir grans fills i filles, ves a saber!

Jobove - Reus ha dit...

remous conciències i això per la memòria es bo, molt bo, gràcies

kika ha dit...

em sembla que barreges naps i cols, però en qualsevol cas tots són podrits!

Arbequí ha dit...

A la llista s'hi podria afegir el Salvador Dalí, que a falta de descendents, ja va fer ell mateix la feina.

sànset i utnoa ha dit...

Quan alguns canvien d'idioma i de cultura per vendre més només són una cosa: uns venuts.

I als venuts; dos pedres.


Això del Martínez Bordíu no m'ha estranyat gens. Aquí sí que es compleix allò de "de tal palo tal astilla"...

*Sànset*

Filaberquí ha dit...

Ara acabo de sentir que su Makestat acaba de fer Marquès al pintor Antoni Tàpies. Què voltors que arriben a ser els españols!!!

Plotí ha dit...

Marquès, l'Antoni Tàpies? Que potser volen un quadret per a la Sarsuela? Com se'ls hi veu el llautó, collons!

maria ha dit...

Quines vides! La de l'últim exemple no la tinc ni en consideració.Les altres dues dignes exemples a imitar.

Jordi Tudó ha dit...

Sí jo sempre havia llegit que el Carulla era un prohom del català, i el Casalt de l'Espluga fet en ple franquisme hi ha referencia a totes les comarques dels PP.CC. Ara una cosa és el fundador de l'empresa i qui la porta ara, igual és una multinacional que no en té li idea qui era, ni l'importa, per altra banda.

Anònim ha dit...

Agroaliment i Gallina Blanca ara la porten els fills del Sr. Carulla.