diumenge, 4 de juliol del 2010

Fonètica motociclista "catalana"

Els qui em coneixeu sabeu la meva afecció pel motociclisme, un esport on gràcies a l'esforç exclusiu del pilot sense cap altre recurs afegit s'evita la contaminació (acústica i ambiental), s'incrementa la seguretat vial de les nostres carreteres i, sobretot, es fomenta el civisme ciutadà i la normalització lingüística (l'única pega és que és la de l'español).

Al nostre país tenim dos grans pilots motoristes de talla mundial, el Sr. Pedrosa i el mallorquí Sr. Lorenzo. Fins ara quan em referia a ells tot xerrant en les múltiples tertúlies "motards" que freqüento, en el cas del Sr. Pedrosa el pronunciava amb vocals neutres i essa sonora i en el segon el pronunciava amb essa sorda (lorensu). Però ara i gràcies a TV3, Catalunya Radio i RAC1 (l'emisora comtal) m'he adonat que no sé pronunciar gens bé els cognoms dels nostres grans pilots. El cognom Pedrosa s'ha de pronunciar amb essa sorda i sense cap vocal neutre (casualment de la mateixa manera en què ho faria un hispano parlant) i en el cas del Sr. Lorenzo ho pronuncien amb la z española, evidentment també de la mateixa manera en què ho faria un español.

Ara, profundament traumatitzat per la meva pronúncia ignorant, renuncio a la meva afecció al motociclisme i la subtitueixo per la de l'excursionisme, pròpia de persones gens conreuades, poc arrelades al país i per tant practicants d'un esport i pràctica indigne de ser notícia a Tv3.

Ah!, i el Sr. Lorenzo ens acaba de demostrar que el mallorquí i el català no són en absolut la mateixa llengua.

18 comentaris:

Josep Llorenç i Blat ha dit...

Bon dia,

a mi, igual, però amb els Bosquets ("Busquets"), Piquer ("Piqué"), Pujol ("Puyol"), I-ni-aquesta ("I-ni-esta"), Ferrandis ("Hernández"), Baldès ("Valdez"), Enric ("Henry"),, Fàbregues ("Fábregas")...

Però, la part més emocionant, emocions que em produeixen inquietud negativa, és quan veig el coratge que posen a defensar la vermella ("roja") i com són lloats pels mitjans de comunicació, per la seva inequívoca vocació, lliurement triada, a lluitar fins a l'extenuació i com són ferits i maltractats per raó de la seva estanquera i del seu orgull nazional. Amb tants diners que reben del Barça ja podien asserenar-se una mica més i poc guanyar-hi res, oi?

També fa poc de goig, veure en Nadal ("Navidad"), travessant les gespes d'Europa envoltat amb la dita estanquera.

I... deixem-ho córrer. Per no poder, no podem ni anar en un bar a cridar i alegrar-nos o enfadar-nos si ens marquen un gol, perquè no tenim selecció, ni cinema, ni prou televisions, ni les pel·lícules del videoclub vénen doblades, ni les etiquetes, ni els impostos, ni l'exèrcit, ni...

Ni... deixem-ho córrer. Evidentment, som catalans perquè som de ferro colat, perquè mireu que és difícil, oi? Ja se'n cansaran i se n'aniran, perquè, compto amb vós, nosaltres a la nostra i ells que se'n vagin aviat.

Salut, República de Catalunya i a reveure.

sànset i utnoa ha dit...

Jo no entenc que els passa als castellanoparlants. Jo pronuncio la mar de bé tots els seus noms i collonades, i ells s'entesten a castellanitzar-me els meus. Què no ho veuen que és més pràctic tenir-ne un de sol? Els de TV3 -com ells- potser necessiten algun tipus de classes de dicció. Alto, que no he dit "adicció", que també!

*Sànset*

Clidice ha dit...

no t'hi facis mala sang, a can TV3 no tenen "arreglu" ja :( [no oblidis que són fruit del paradigma Bassalona]

Anònim ha dit...

En general, tots els que toquen esports a TV3 cometen un rècord d'errades cada cop que parlen. Tant els hi costa?
Ah! I el Lorenzo va dir en una entrevista que faltava "patriotismo español". Tant per tant, que guanyi el Pedrosa!

Plotí ha dit...

Estimat Martell, a TV3, i segurament mercès a la croada del Sr. Juan Fernando (http://www.directe.cat/article/joan-ferran-cal-arrencar-la-crosta-nacionalista-de-tv3-i-catalunya-radio-4573), s'està imposant el xava més fastigós. Cada cop és menys creïble i menys suportable. Fàstic fa sentir-hi elogis envers el Rafa-txa Nadal i la 'roca d'epaña'. I ben pocs n'hi ha que facin servir la paraula 'euros' amb pronúncia catalana! A veure si es van inventar a Quintaneta d'Onèssim! En resum: Televisió Vomitiva 3.

Pep Cistell ha dit...

Penseu anar a la mani darrera dels espanyolistes estatutaris Montilla, Iceta, Ferran, Chacón, Zaragoza, De Madre, Corbacho ... ?
Sereu a la mateixa mani on després es manipularà dient que els catalans volen la merda d´estatut retallat pel "sepillu" del Guerra ?
Després de certa dubitació he decidit que els bombin i votar Reagrupament + - Democracia Catalana (molt més útil que manifestar-se i menys pesat) i passar de concentracions humanes a 39.5º ambientals.

maria ha dit...

Doncs saps que et dic? Que per més ràbia encara els hi accentuo més la s sorda amb els dos:"Pedrossssa" i "lorenssssso".^-^Que n'aprenguin.

Plotí ha dit...

Home, Pep, s'hi ha d'anar de totes totes. Aquest cop encara que hi hagi aniversaris. És una d'aquestes ocasions que es respira un sentiment que rarament es pot repetir. Encara que hi vagi el Monty. Anima't, home. Quan siguis un iaio venerable ho explicaràs als teus rebesnéts i aquests, estorats, et preguntaran: ¿Y qué era, Cataluña?

Plotí (bis) ha dit...

Perdó: astorats.

Pep Cistell ha dit...

Amic Plotí, perquè aquests malparits han d´anar davant?
Manifestem-nos tots els que hem votat SI (600.000 de moment) i els que ho vulguin també.
Tots clarament a favor de la INDEPENDÈNCIA. I deixem-nos de merdes de polítics fastigosos i botiflers.
Per què no es desconvoca la mani i se´n fa una amb aquest lema. Som uns cagats com sempre ¡¡¡¡¡.

Àngels ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Àngels ha dit...

Pep Cistell, aquest cop, hi hem de ser tots després ja veurem que passa, però de moment cal que sumem per la causa (aquesta). Fés com jo i pren una estalada, com més n'hi hagin millor, (per si de cas) .

kika ha dit...

vinga pep, que tu no pots fatar a aquesta.
no hi hauria de faltar ningu, i cridem el que ens surti, i si cal 'montilla dimissió'
la gent que encara dubta més qu etu ah de saber quants en som que pensem així. d'aquesta manera en la propera mani encara en serem més!

Plotí ha dit...

Molt ben dit, Kika! Som pocs i mal avinguts. A mi no m'agrada aquest lema, jo vull l'estelada blava, jo no hi vull polítics... Som-hi tots i que a la caverna es comencin a adonar que alguna cosa es mou! Tant els que vam votar que SI (a la independència) o NO (a l'Estatutet). Ànims, que aquest tipus de trobades no es donen tan sovint com voldríem, i resulten un bàlsam per a l'esperit, creu-me.

Plotí ha dit...

...i encara que sigui per aquesta colla de fills de puta que estan pitant pel carrer, que suposo que deu voler dir que ha guanyat EPAÑA. Haurem d'esperar el miracle a la final, perquè no em vull ni imaginar la que ens caurà si guanyen aquests pelacanyes + els venuts de sempre. He dit.

Pep Cistell ha dit...

Si fem una trobada de Martellistes a la mani... potser m´animo.

MARTELL DE REUS ha dit...

Jo hi aniré amb una simple pancarta que dirà:
"España? A fer punyetes!!!"

xavi ha dit...

Jo vaig al l'altre, que no corre per que es va fotre una galleta, menja Nutella i fa brou de gallina vella