dimarts, 11 de novembre del 2008

Q i Níquel




Es ben sabut que el Sr. Bond, James Bond, agent al servei de la graciosa majestat britànica (cal aclarir que la majestat española encara ho és més de graciosa!) té com a màxim superior jeràrquic un senyor que respon al nom en clau de "Q". Segons m'ha informat una font confidencial de l'MI5 la clau "Q" correspon al mot "quartermaster".

Aquí el funcionament és similar i l'altre dia amb motiu del desplegament dels Mossos a la Província de Tarragona, el seu superior jeràrquic, el Conseller Saura, va donar-los la primera ordre d'activació. El nom en clau escollit pel Conseller d'Interior era "Niquel".

M'ha sorprès el nom en clau triat pel Conseller com a cap suprem, atenent al seu tarannà pensava que triaria un substantiu més sostenible com ara "farigola" o "cadernera". Per això he volgut conèixer més coses d'aquest element de la taula periòdica: El seu nom ve de l’alemany “kupfernickel” i significa el coure del diable, les pólvores del metall de níquel són un perill de foc.
Els compostos de níquel són molt tòxics per les plantes. Alguns són cancerigens i teratògens.
L'exposició al níquel metall i els seus compostos solubles no ha de superar els 0,05 mg/cm³ mesurats en nivells de níquel equivalent per a una exposició laboral de 8 hores diàries i 40 setmanals. Els vapors i la pols de sulfur de níquel se sospita que poden ser cancerigens.
El carbonil de níquel (Ni(CO)4), generat durant el procés d'obtenció del metall, és un gas extremadament tòxic i només ha de ser manejat per persones qualificades en àrees molt ben ventilades. Les persones sensibilitzades poden manifestar al·lèrgies al níquel. La quantitat de níquel admissible en productes que puguin entrar en contacte amb la pell està regulada per la Unió Europea; tot i així, la revista Nature va publicar el 2002 un article en què investigadors afirmaven haver trobat en monedes d'1 i 2 euros nivells superiors als permesos, es creu que a causa d'una reacció galvànica.

M'esborrona el motiu pel qual el Conseller ha triat aquest nom en clau...
foto 1 "Niquel", superior jeràrquic de James Bond
foto 2 "Q", superior jeràrquic dels Mossos
Les dades sobre el Níquel, les he trobat a http://www.emaimone.net/taula_per/28_Niquel.htm

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolgut Martell: la teva documentació al voltant del níquel supera aproximadament en un 968.345% la que ha obtingut el conseller Xoan Saura.
Probablement l´origen del mot vé del reguitzell d´assesors designats per ell mateix que a l´hora de fer comentaris a les genials idees saurianes no se´ls acut altra cosa que dir : "NIQUEL O DIGAS XOAN, NIQUEL O DIGAS!".

PEP CISTELL

Mon ha dit...

esta be, bones reflexions, potser si...Niquelodigas

Jobove - Reus ha dit...

a vegades penso que fumes marihuana i a mes a mes de la bona

salutacions

Anònim ha dit...

em sembla que no entenc gaire la relacio entre el james bond i el saura... potser que no hagi fumat prou???

MARTELL DE REUS ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Agnès Setrill. ha dit...

Mari juana, Xoan, 007, niquelodigas !!! ... Passeume'n una mica d'aquesta !!! JAJAJA!!!

MARTELL DE REUS ha dit...

Atenent els vostres suggeriments a partir d'ara es substituirà el martell per un "canutu".
"Canutu de Reus"

Anònim ha dit...

Voldria aclarir, que el Martell no pren d'aquestes coses. Però això no vol dir que mai li hagi passat pel cap votar al Santamaría...tant no el conec...

MARTELL DE REUS ha dit...

Voto per Santa Rita, patrona dels impossibles.