dilluns, 25 de gener del 2010

No cal que perdem el temps discutint


Aquests dies tenim polèmica. Sembla molt probable que l'Ajuntament d'Ascó es postuli com a candidat per a ubicar en el seu terme municipal un “cementiri” de residus nuclears. Això ha provocat un gran enrenou entre els favorables i els detractors de la iniciativa. Els primers defensen els substanciosos beneficis econòmics que portarà el projecte: caurà una pluja de milions d'inversió i es crearan centenars de llocs de treball. De ben segur que a Ascó podran lligar els gossos amb llangonisses (de Cal Borrull). Contràriament els seus detractors apel·len al risc de contaminació radioactiva que suposa tenir unes instal·lacions d'aquests tipus en una zona que ja ha estat castigada amb centrals nuclears i hidroelèctriques. També argumenten que els residus tenen un període d'activitat de milers d'anys.

Qui escriu aquestes ratlles no es vol pronunciar sobre una opció o l'altra ja que no té prou elements de judici. Qui de ben segur els té tots és el Gobierno d'España que és qui té la darrera i definitiva paraula sobre on s'ha d'ubicar el “cementiri”. De fet la darrera paraula en qüestions importants i transcendentals la té SEMPRE el Gobierno de marres.

Què passarà doncs? Molt senzill: Si realment el Cementiri ha de produir inversions i benestar econòmic sense cap risc al municipi on s'ubiqui, el Gobierno escombrarà cap a casa i el Projecte s'ubicarà a Yebra, l'altre municipi candidat de la Provincia de Guadalajara. En canvi si el Cementiri suposa un risc més o menys probable, a curt, mig o llarg termini, el Gobierno triarà un territori de les seves colònies per ubicar-lo. I, en aquest cas l'escollit serà sense cap mena de dubtes Ascó, a la bonica comarca catalana de la Ribera d'Ebre.

Foto: central nuclear de Txernòbil a Ucraïna. Noteu com el govern soviètic (denominació de l'Imperi Rus durant bona part del segle XX) va decidir ubicar aquesta perillosa central enlloc de Rússia a la veïna Ucraïna, república aleshores sota el domini de la URSS que no gaudia de la independència i que feliçment va assolir anys després en ensorrar-se la Unió Soviètica. http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/12067

13 comentaris:

kika ha dit...

penso que tens tota la raó... i penso que aquesta vegada només tens el mèrit de la valentia de dir-ho clar i obert, perquè el dilema era facilet de resoldre :-)
sempre han fet el mateix sense dubtar-ho ni un moment.
l'ínic esperança que queda és que la caguin! que és pensin que es bo i sigui dolent, o al revés... i això també és possible, perque molt espavilats no se'ls veu! :-)

xavi ha dit...

En resum que quan això peti, Catalunya aconseguira ser independent, i els riberencs els mort per la causa?

Josep ha dit...

La mala llet com argument polític. Molt encertat.

nyap ha dit...

Els beneficis econòmics d'una instal·lació d'aquesta mena se'ls emportaran les empreses adjudicataries del projecte, de la gestió o del manteniment, que -mi jugaria un pèsol- que no seràn ni riberenques ni catalanes.

Clidice ha dit...

sempre acabem perdent-nos en protestes i contra-protestes i sense saber mai a què obeeixen les coses i que se'n treu. Tot plegat pura manipulació, tan dels uns com dels altres.

maria ha dit...

Sempre fan el que els hi dóna la gana.

Plotí ha dit...

He trobat una web que poso a la disposició de tothom que col·labora amb aquest distingit bloc. Es tracta de http://www.freewebs.com/tonibanez/insults.htm
De ben segur que hi trobareu algun qualificatiu que s'escaigui d'aplicar al Sr. Alcalde-president de l'Excm. Ajuntament d'Ascó

sànset i utnoa ha dit...

Molt bon símil aquest que has fet amb la URSS. De fet, no et falta raó.
Més enllà de la perillositat (segons ells, nul•la o mínima) hi juguen un paper central els interessos econòmics. Jo em pregunto, si és cert que totes les centrals que tenim, petroquímiques, cementeris, erkimia, etc, que tenim no són contaminants; com és que els homes de la província de Tarragona som els que tenim el semen més cutre de la península? Què no mengem prou petit suís?

*Sànset*

Pep Cistell d´Urani enriquit ha dit...

Us imagineu una Catalunya independent venent la seva energia nuclear a Espanya? En Montilla va afirmar que en produïm el 50% de la que es consumeix a l´Estat.
Doncs, deixeu de somiar, la merda nuclear per nosaltres i a més un dèficit fiscal anual de 22.000 milions d´euros.
La, la, la ,la la ,la la,laaaaaaaaaaaaa, laaaaaaaaa !Que Viva Españaaaaaaaaa!

Anònim ha dit...

Malauradament, la colònia catalana té tots els números per a emportar-se aquest "regal"

nyap ha dit...

Després d'escoltades diverses opinions n'hi ha una que m'ha fet reflexionar, deia: "Només faltaria que ara després d'anys de tenir la nuclear, el -notablement menys perillós- magatzem de residus se'l enduguin a un altre lloc".
Potser te raó.

zel ha dit...

Quanta raó que tens... si de tot plegat ja en sabem força, la famosa model pel cementiri d'aquí, dóna feina a 47 treballadors, ja veus quins guanys!

Agnès Setrill. ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.